CoVID-19

Ajutor de la stat pentru angajați și angajatori

Ajutor de la stat pentru angajați și angajatori

Din data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din O.U.G. nr. 30/2020 ( indemnizație de șomaj tehnic suportată din bugetul angajatorului) sau angajații care au avut contractele individuale de muncă suspendate și nu au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic în perioada stării de urgență sau de alertă, 

beneficiază pentru o perioada de 3 luni, de decontarea a 41,5% din salariul de bază brutcorespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020

          Principalele condiții impuse de ordonanță sunt obligația menținerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri  și ca suspendarea contractului individual de muncă să fi fost pe o perioadă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă.         

          O altă modificare importantă se referă la faptul că angajatorii care în perioada 1 iunie 2020 - 31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioada nedeterminată, cu normă întreagă, persoane de peste 50 de ani, ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, pe perioada stării de urgență sau de alertă și care sunt înregistrați ca șomeri, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 RON.

          De aceleași beneficii au parte și angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani și înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.

Acest website foloseste cookie-uri. Unele dintre ele sunt esențiale pentru funcționarea site-ului, în timp ce altele ne ajută să îmbunătățim acest site și experiența utilizatorului (cookie-uri de urmărire).