CoVID-19

Drepturile pasagerilor în caz de anulare a zborurilor în pandemia de coronavirus

Anulare zbor in contextul pandemiei de coronavirus

Majoritatea companiilor aeriene care au anulat zborurile din cauza măsurilor luate de autorități încearcă să convingă pasagerii să amâne călătoria și să le ofere vouchere în locul restituirii costului biletului ori să se adreseze asigurătorilor în cazul în care aceștia au achiziționat o asigurare de călătorie, mai ales în cazul celor care au rezervat prin intermediul companiei și un hotel și/sau o mașină. Aceeași tactică este aplicată și de asigurător, care pasează la rândul său călătorul companiei aeriene.

Fiind incident un caz de forță majoră, cu excepția anulării din alte motive, pasagerul are dreptul de a obține restituirea contravalorii biletului în termen de 7 zile de la data solicitării de rambursare (în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar) ori poate accepta bonuri de călătorie și/sau alte servicii. Însă acesta nu are dreptul la indemnizațiile de despăgubire prevăzut în REGULAMENTUL (CE) nr. 261/2004, nefiind culpa companiei aeriene.

În cazul în care anularea zborului s-a făcut de către pasager, drepturile la recuperarea contravalorii biletului de avion sunt limitate.

În cazul în care pasagerul acceptă un voucher de călătorie sau un zbor ulterior acesta pierde orice drept izvorât din anularea anterioară a zborului și suportă riscurile viitoare ale unei eventuale întreruperi a activității companiei aeriene ori chiar a insolvenței acesteia. De asemenea, acoperirea asigurării pentru zborul anulat nu se transferă pentru noul zbor. Pentru noul bilet de avion și asigurare de călătorie pandemia de coronavirus nu va mai constitui motiv de rambursaare a costului biletului în caz de anulare, deoarece aceasta era deja cunoscută la momentul reinnoirii.

Acest website foloseste cookie-uri. Unele dintre ele sunt esențiale pentru funcționarea site-ului, în timp ce altele ne ajută să îmbunătățim acest site și experiența utilizatorului (cookie-uri de urmărire).