Diaspora

O tânără avocată din Ucraina a ales Clujul pentru un stagiu de practică: ”M-am îndrăgostit complet de oraș”

Sofia Klymchuk - stagiu cabinet avocatura Calin Iuga

Sofia Klymchuk, o tânără avocată din orașul Lviv, Ucraina, a ales Clujul pentru un stagiu de practică în cadrul unui program internațional. Timp de două săptămâni i-a fost mentor avocatul Călin Iuga din Baroul Cluj.

Sofia, în vârstă de 23 de ani, este avocat intern în cea mai mare corporație de comerț cu petrol din Ucraina, fiind pasionată de dreptul proprietății intelectuale și noile tehnologii. Tânăra a vorbit pentru Clujust despre experiența trăită în Cluj-Napoca.

”In aceste săptămâni am avut o șansă incredibilă să particip la un program internațional de stagiu și să lucrez ca stagiar la societatea de avocatură a lui Călin Iuga.

În cadrul programului, am fost selectata si pentru Turcia, dar datorită prietenilor mei, care au fost la training și în România odată și au fost complet încântați, am optat pentru România. Acum am înțeles de ce mi-au recomandat să merg în România pentru că țara ta este plină de oameni prietenoși și fermecători, care știu să petreacă în cel mai frumos mod. Cred că am fost de două ori norocoasă, deoarece am avut ocazia să mă pregătesc cu cel mai de seamă avocat din Cluj Napoca, care e și un om cu o mare.

Sunt foarte recunoscătoare domnului Iuga pentru asistența sa în înțelegerea unor părți ale sistemului juridic din România și pentru socializare, ceea ce e important și pentru viitoarea mea carieră. A fost într-adevăr norocul mea să întâlnesc un asemenea mentor ca el. Desigur, legea din țara mea este diferită, dar pentru Ucraina, ca potențial membru al Uniunii Europene, este foarte important să se familiarizeze cu cele mai bune tradiții europene în drept și nu numai. Astfel, o astfel de experiență poate fi crucială pentru fiecare profesionist din Ucraina.

Cât despre Cluj, m-am îndrăgostit complet de un oraș atât de contrastant: confortabil, dar vesel; cu un spirit tânăr, dar bine dezvoltat și plin de oameni de succes deștepți.

În sfârșit, vreau să subliniez încă o dată cât de încântată sunt cu experiența mea profesională și culturală din România, cât de recunoscătoare sunt tuturor celor care mi-au făcut de neuitat șederea în România și sper ca relațiile ucraineano-române vor deveni și mai bune și mai calde.”, ne-a povestit Sofia.

De asemenea, avocatul Călin Iuga, care a mai avut în practică în anii anteriori trei studenți la drept din țări străine (vezi aici experiența unui masterand francez), este mulțumit de colaborarea cu avocata ucraineană.

”D-ra Sofia Klymchuk este al patrulea participant pe care l-am primit la firmă prin programul european STEP, pus în practică la Cluj-Napoca de ELSA Cluj-Napoca. Prin participarea la acest program dorim să dăm șansa tinerilor juriști din Europa și nu numai să se afirme și să cunoască sistemul legal românesc și tradițiile și cultura românească. Fiecare stagiu a adus după sine descoperirea și dezvoltarea personală a participantului împreună cu crearea de noi prieteni și deschideri profesionale de colaborare. După programul formal de muncă participantul urmează un program de socializare împreună cu studenții din ELSA Cluj-Napoca.

În urma stagiului urmat de d-ra Sofia Klymchuk pe parcursul a două săptămâni am remarcat disciplina și adaptabilitatea avocaților ucrainieni, precum și puternica lor dorință de deschidere spre Uniunea Europeană, România având șansa de a sprijini drumul european al avocaților ucrainieni. Mulțumim ELSA Cluj-Napoca pentru întregul suport acordat în programul STEP.”, ne-a spus avocatul Iuga.

Sursă: clujust.ro

Acest website foloseste cookie-uri. Unele dintre ele sunt esențiale pentru funcționarea site-ului, în timp ce altele ne ajută să îmbunătățim acest site și experiența utilizatorului (cookie-uri de urmărire).