La data de 7 ianuarie 2020 a intrat în vigoare Directiva UE 2019/2161 a Parlamentului European și a Consiliului care vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale ale Uniunii Europene privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale.
Noile norme vor asigura o mai mare transparență a piețelor online: consumatorii vor fi informați cu privire la calitatea vânzătorului - persoană fizică sau comerciant, vor avea posibilitatea să testeze un serviciul digital și să decidă în termen de 14 zile dacă îl păstrează sau nu, recenziile false vor fi interzise, vânzătorii nu vor putea să promoveze reduceri fictive de preț, site-urile de comparare a prețurilor vor informa consumatorii cu privire la criteriile de clasificare utilizate.
Calitatea diferențiată a produselor din statele membre ale Uniunii Europene este o realitate, iar Directiva UE 2019/2161 evidențiază importanța informării consumatorilor cu privire la diferențierea bunurilor ca urmare a unor factori legitimi și obiectivi, precum disponibilitatea sau caracterul sezonier al materiilor prime. Totodată, Directiva se opune vânzării unor produse ca fiind identice cu cele din alte state membre atunci când este evident că nu e așa.
De asemenea, se urmărește consolidarea drepturilor consumatorilor prin asigurarea de compensații pentru victimele practicilor comerciale neloiale și prin aplicarea de sancțiuni în cazul „unor situații de prejudiciu colectiv” care afectează consumatorii din întreaga Uniune Europeană.
Statele membre trebuie să se asigure că consumatorii din UE beneficiază de măsuri de protecție sporite, având termen până în 28.11.2021 să transpună Directiva în legislația națională. Noile dispoziții se vor aplica începând cu data de 28.05.2022.